Tillsammans mot elektroniskt avfall
av Kim Krey, på Mar 17, 2024Någon gång i livet har du kanske sett en bild eller en video av en deponi för elektronikavfall (e-avfall). Ett stort antal elektroniska enheter som vi gör oss av med hamnar så småningom på soptippar runt om i världen. I utvecklingsländer som Ghana, Nigeria, Indien och Indonesien försörjer sig många lokalinvånare på att samla in detta avfall och försöker återvinna metaller för att sälja dem till skrothandlare.
Men elektronik kan vara farlig: den kan innehålla brandfarliga batterier, giftigt kvicksilver eller växthusgaser som HCFC. Om de inte hanteras på ett säkert sätt kan de skada de personer som hanterar avfallet och förorena mark, vatten och luft. I utvecklade länder är återvinningen av e-avfall starkt reglerad, men över 80% av detta e-avfall transporteras faktiskt till utvecklingsländer, vilket innebär att det fortfarande riskerar att hanteras av oreglerade återvinningsföretag. Även om de är mycket skickliga på att utvinna metallerna saknar de ofta verktyg och utrustning för att mildra de giftiga komponenterna inuti.
Lyckligtvis finns det en växande rörelse för att bygga upp en modern infrastruktur för återvinning av e-avfall i dessa regioner.
Uppbyggnad av en global infrastruktur
Företag som refurbed ligger i framkant och hjälper till att lösa problemet med e-avfall genom att bidra till lösningar som mildrar den negativa påverkan. Men hur exakt bygger man upp en global infrastruktur, och hur gynnar det oss alla?
Allt börjar med att utforma en bra process. Tillsammans med internationella och lokala organisationer utformas en hållbar praxis för insamling, bearbetning och bortskaffande av e-avfall för varje land. Alla länder är inte likadana, och det är viktigt att se till att försörjningen för dem som lever och arbetar med e-avfall förbättras och inte äventyras.
Därför är det andra målet att skapa professionella återvinnare. Genom att utbilda arbetarna, utrusta dem med säkerhetsutrustning och installera modern teknik för säker demontering och återvinning blir de en del av ett hållbart ekosystem.
Slutligen måste deras verksamhet dokumenteras. Detta säkerställer att återvinnarna, de lokala myndigheterna och även internationella partner kan spåra vad som händer och hur systemet kan förbättras ytterligare.
Sluta deponera, börja återcirkulera
Idag tar vi de första stegen för att bygga upp infrastrukturen, så att e-avfall aldrig mer behöver hamna på en soptipp. För varje dag som vi framgångsrikt implementerar en ny del av denna moderna infrastruktur, ser vi till att alla de resurser som vi vanligtvis skulle förlora till deponi, återcirkuleras. På så sätt går vi steg för steg mot en cirkulär ekonomi.
Genom att involvera lokalbefolkningen i utvecklingsländerna i denna återcirkulationsmodell kan de också dra full nytta av fördelarna. De får en positiv inverkan på sin:
- Lokala miljö: genom att förhindra att farliga material förorenar mark och vattenkällor, vilket bevarar miljön för framtida generationer.
- Ekonomi: genom att återvinna alla värdefulla material inuti enheterna, som guld, silver och koppar, vilket minskar behovet av gruvdrift och bevarar naturresurser.
- Arbetsmarknad: genom att skapa arbetstillfällen inom insamling, sortering och bearbetning av avfall, vilket bidrar till ekonomisk tillväxt och minskad fattigdom.
- Gemenskap: genom att främja en känsla av ägande och miljöansvar, vilket ger individer möjlighet att göra en positiv inverkan.
Att leda förändringen!
Vi vet att även refurbished elektronik en dag kommer att bli avfall - det är oundvikligt. Förutom att förlänga livslängden på enheter och minska efterfrågan på nya produkter är det därför oerhört viktigt att minska det e-avfall vi genererar. Genom att samarbeta med Minimise kan vi bidra till återcirkulering av e-avfall och minimera dess skadliga effekter på miljön.